Films, series, reviews, recensies en opinies

 
Random Article


 
Check:
 

 

Like Elysium
Like Budg.nl

Elysium

 
339d8d6
339d8d6
339d8d6

 
Kort overzicht
 

Release date: 15 Augustus 2013
 
Lengte van de film: 109 minuten
 
Verhaallijn: In het jaar 2154 is de mensheid verdeeld tussen twee werelden. De rijke elite woont op het prachtige ruimtestation Elysium. De rest moet zien te overleven op de overbevolkte en vervuilde Aarde. Max (Matt Damon) droomt zijn hele leven ooit op Elysium terecht te komen. Zou hij degene zijn die een einde kan maken aan de grote verdeeldheid?
 
Filmstudio: TriStar Pictures, Alpha Core, Sony Pictures Entertainment
 
Genre: , ,
 
Regisseur:
 
Acteurs: , , , , ,
 
IMDB Cijfer:
 
Regie
7.5


 
Verhaal
7.0


 
Acteerprestatie
7.3


 
Score
7.2


 
Total Score
7.3
7.3/10


User Rating
no ratings yet

 

Goed gedaan


• Prachtige weergave van Elysium en de robots
• Sterke bijrollen voor Foster en Copley
• De boodschap van het verhaal is goed bedoeld

Kan beter


• Ik miste toch iets bij Matt Damon
• De boodschap ligt er wel erg dik bovenop


In het kort..

Het jaar 2154. De mensheid is verdeeld tussen twee werelden. De bevoorrechten wonen op ruimtestation Elysium. Er bestaat geen oorlog, geen ziekte, geen armoede. Iedereen is in het bezit van een speciaal medisch apparaat dat elke vorm van malfunctie in het lichaam opspoort en verhelpt. Het wordt al snel duidelijk dat deze mensen niet voor [...]

2
Posted 07/09/2013 by

 
Lees het volledige artikel
 
 

Het jaar 2154. De mensheid is verdeeld tussen twee werelden. De bevoorrechten wonen op ruimtestation Elysium. Er bestaat geen oorlog, geen ziekte, geen armoede. Iedereen is in het bezit van een speciaal medisch apparaat dat elke vorm van malfunctie in het lichaam opspoort en verhelpt. Het wordt al snel duidelijk dat deze mensen niet voor niets de Aarde hebben verlaten. De Aarde is overbevolkt, vervuild en armoedig, ziekten heersen alom. Speciale robots die worden aangestuurd door de regering op Elysium hebben overheidsfuncties als politieagent en gemeentewerker overgenomen. Criminele Mexicaanse bendeleden maken daar tegenover de dienst uit onder de mensen.

Max (Damon), een fabrieksarbeider, droomt zijn hele leven al van een leven op Elysium. Na een ongeval met radioactieve straling heeft Max nog maar een paar dagen te leven. Zijn enige hoop op overleving is Elysium. In ruil voor die allesbeslissende trip naar het paradijs moet Max een gevaarlijke opdracht uitvoeren. Om zijn lichaam nog van enige kracht te voorzien wordt hij onder handen genomen door een stel ‘chirurgen’ slash monteurs die hem voorzien een speciaal metalen frame dat aan zijn zenuwstelsel wordt geschroefd. Als Max de allesbeslissende opdracht kan voltooien, levert hem dat een enkeltje Elysium op. Pak je Franse audiocursus maar in, Max.

Elysium is een bevredigend sci-fi actiedrama. Er wordt eerst een herkenbaar onderscheid gemaakt tussen het soort mensen (rijke, Franssprekende elite) dat op Elysium verblijft en het soort mensen (arme, Spaanssprekende werkende klasse) dat gedoemd is voor altijd op Aarde achter te blijven. De boodschap hoe oneerlijk dat is wordt al snel duidelijk. Dat maakt dat je de hele film erg met Max meeleeft en hoop dat zijn missie zal slagen.

Wie echter niets moet weten van verdwaalde Aardse bewoners die Elysium binnen willen dringen, is minister van Defensie Delacourt (Jodie Foster). De meesteres die met de scepter zwaait en zonder blikken of blozen een Aards ruimteschip aan gruzelementen knalt. Dat dat ruimteschip vol zit met onschuldige, hulpbehoevende mensen die alles hebben opgegeven om op Elysium genezen te worden, doet haar ogenschijnlijk niets. Ze doet er alles aan ‘haar’ Elysium steriel en exclusief te houden. Foster zit goed in haar rol en ik had nog wel meer verdieping in haar karakter willen zien (en meer van haar Franse tongval willen horen!). De boodschap dat medische hulp voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, wordt op deze manier duidelijk uitgewerkt.

Het verhaal van Elysium mag dan enigszins standaard en voorspelbaar zijn (één held die de wereld kan redden en ondanks bijna fatale tegenslagen daar toch in slaagt, who knew?), entertaint worden we zeer zeker. De omvangrijke sets zien er zeer geloofwaardig uit, evenals het prachtig vormgegeven Elysium. Altijd leuk zo’n kijkje in de (denkbeeldige) toekomst. Matt Damon speelt weer een rol hoe we hem het liefste zien: vol stoere actie en geweld maar voor een hoger doel. Hoewel ik hem niet zo geloofwaardig vond als in veel vorige films (had hij het bij deze opnames überhaupt wel naar z’n zin?), was het toch geen straf 109 minuten naar hem te kijken.


Fanny

 
Avatar of Fanny


2 ReactiesGraag eerst inloggen alvorens te reageren